JOUW ENERGIELABEL
ZONDER GEDOE
& OP TIJD
Wil je je huis verkopen of verhuren? Dan ben je wettelijk verplicht om de koper of huurder het energielabel van je woning te tonen. Een energielabel, ook wel bekend als het ‘energieprestatiecertificaat’, biedt inzicht in de isolatiekwaliteit van je woning en geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Daarnaast geeft het label advies over mogelijke verbetermaatregelen om de energiezuinigheid en het comfort van de woning te verhogen.
Sinds 1 januari 2021 is het officiële energielabel voor woningen in Nederland gebaseerd op de NTA8800 methode, en dit is het enige goedgekeurde energielabel.
Geldigheid, advertentieplicht & toezicht
Een energielabel voor woningen heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Bij het aanbieden van je huis voor verkoop, bijvoorbeeld op Funda, ben je verplicht om de labelklasse van je woning (A++++ t/m G) te vermelden in advertenties. Recentelijk is er strenger toezicht op naleving van deze verplichting.
Sinds 1 november 2021 zijn de boetes voor overtreding van de energielabelverplichting verhoogd. Particuliere verkopers of verhuurders die hun woning aanbieden zonder geldig energielabel riskeren nu een boete van € 435,00. Voor bedrijven is de boete nog hoger, namelijk € 870,00 per woning zonder geldig energielabel. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de energielabelverplichting om boetes te voorkomen.
Energieprestatie adviseur
Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om een definitief energielabel te hebben bij de verkoop of verhuur van je woning. Voorheen kon je als particulier eenvoudig en goedkoop (online) een voorlopig energielabel aanvragen, maar de regels zijn nu gewijzigd. Deze voorlopige labels waren vaak schattingen en gaven niet altijd een accuraat beeld van de werkelijke energiezuinigheid van de woning. Een belangrijke wijziging is dat een erkende energieprestatie adviseur woningen (EP-W), ook wel een energielabeldeskundige genoemd, nu de woning op locatie moet bezoeken.
Tijdens het locatiebezoek neem ik als energieprestatie adviseur woningkenmerken op zoals afmetingen, verwarmingssystemen, ventilatiesystemen en isolatiekenmerken van muren, ramen en deuren. Deze informatie wordt vervolgens ingevoerd in geattesteerde software, waarna het softwareprogramma het definitieve energielabel berekent volgens de NTA 8800 methode. Op deze manier wordt een nauwkeuriger en betrouwbaarder energielabel verkregen voor de woning.
Investeer in je woning
op een duurzame manier
Verduurzamen & subsidies
Wanneer je van plan bent om een grote investering te doen in je woning, zoals een uitbouw, nieuwe keuken of badkamer, wil je wellicht ook weten welke mogelijkheden er zijn om je woning te verduurzamen. Bijvoorbeeld, als je een nieuwe keuken laat plaatsen, kun je overwegen om over te stappen op elektrisch koken.
Energie A-label kan je helpen bij het beantwoorden van vragen over welke investeringen, in combinatie met mogelijke subsidieregelingen, rendabel zijn om nu al uit te laten voeren. Een beter energielabel heeft namelijk verschillende voordelen, zoals:
- Hogere waarde van je huis: Een woning met een beter energielabel kan een hogere waarde hebben op de vastgoedmarkt, omdat het aantoont dat de woning energiezuinig is en lagere energiekosten met zich meebrengt.
- Lagere energierekening: Een energiezuinige woning met een beter energielabel kan leiden tot lagere energiekosten, omdat de woning goed geïsoleerd is en efficiënte verwarmings-, koelings- en ventilatiesystemen heeft.
- Hogere huuropbrengst: Als je je woning verhuurt, kan een beter energielabel aantrekkelijk zijn voor potentiële huurders, omdat het aangeeft dat de woning energiezuinig is en lagere energiekosten met zich meebrengt. Dit kan leiden tot een hogere huuropbrengst.
Door te investeren in verduurzaming van je woning en te streven naar een beter energielabel, kun je dus niet alleen bijdragen aan een duurzamere leefomgeving, maar ook profiteren van verschillende financiële voordelen.
Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor isolatie en voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Daarmee verlaag je de kosten flink. Goed om te weten: de subsidies voor isolatie en een warmtepomp zijn vanaf 2022 ongeveer 30 procent van de kosten. Kijk op www.verbeterjehuis.nl voor meer informatie.
Heb je na de opname voor je energielabel aanpassingen gedaan aan je huis? Dan kun je dit (binnen 2 jaar) aan ons doorgeven en passen wij de energetische kenmerken voor het energielabel gratis voor je aan.
Wil je weten hoe het aanvragen van een energielabel in zijn werk gaat? Bekijk dan eerst ons 4-stappenplan voordat je een aanvraag bij ons indient. Benieuwd naar onze tarieven? Bekijk ze hier. Mocht je nog vragen hebben, kijk dan eens bij onze veel gestelde vragen of stuur een e-mail naar: info@energiealabel.nl
‘Kwaliteit, snelle service & klantgerichtheid:
dat staat bij Energie A-Label centraal’